Focussen op wat wél kan

Voor grondeigenaren in het buitengebied

Heb je een stuk grond aan de rand van het dorp of ergens in het buitengebied van Haaksbergen of omliggende dorpen/steden? Misschien staan er oude schuren op, of heb je plannen om er iets nieuws te bouwen. Maar wat mag er eigenlijk precies?

De regels zijn vaak complex, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt. De regels zijn nu gecombineerd/verwerkt in de ‘Regionale spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied van Zuidwest Twente’. Hier doen Haaksbergen, Hof van Twente, Hengelo, Borne, Wierden en Almelo aan mee. Het gaat in dit beleidsstuk met name over Rood voor Rood (RvR), vrijkomende agrarische bebouwing (VAB), nieuwe landgoederen en de uitbreiding van agrarische of niet-agrarische bedrijven. En precies daar help ik je graag bij.

Wat is Rood voor Rood of VAB?

Met de ‘regionale spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied van Zuidwest Twente’ willen verschillende gemeenten landschapsontsierende, agrarische bebouwing opruimen – denk aan oude stallen of schuren (mits niet karakteristiek/monumentaal). In ruil daarvoor mag je, onder voorwaarden, één of meerdere woningen terugbouwen. Of bij vrijkomende agrarische bebouwing zou je, onder voorwaarden, een andere functie kunnen toekennen aan bestaande gebouwen. Bij monumentale of karakteristieke bebouwing zijn er vaak andere en interessante mogelijkheden. Zo krijgt het buitengebied een kwaliteitsimpuls, en jij krijgt de kans om er iets moois van te maken.

Wat kun je ermee?

Heb je sloopbare schuren? Dan kun je woningbouwrechten verdienen. Bijvoorbeeld:

  • Voor één woning (max. 750 m³ met 150 m² bijgebouw) heb je minstens 1.000 m² sloopoppervlak nodig.
  • Voor twee woningen (elk max. 750 m³ met 150 m² bijgebouw) heb je minstens 2.500 m² sloopoppervlak nodig.
  • Mogelijkheden voor één/twee woningen (max. 1.000 m³ met 200 m² bijgebouw) heb je respectievelijk 1.500 / 3.000 m² sloopoppervlak nodig.
  • En bij meer sloopmeters zijn er nog meer mogelijkheden.

Heb je zelf niet genoeg sloopmeters? Geen probleem. In veel gevallen kun je sloopmeters bijkopen van anderen. En deze eventueel ook deels (max. 40%) uit andere gemeentes halen, die meedoen aan dezelfde ‘spelregels’.

Liever niet zelf bouwen?

Wil je niet zelf bouwen, maar wél waarde uit je slooprechten halen? Dan kun je een sloopvoucher aanvragen. Daarmee verkoop je het recht om elders een woning te bouwen in bv. kernrandzones., of extra m² bij bestaande (bij)gebouwen bouwen.

Let op: niet overal mag gebouwd worden

In bepaalde gebieden mogen geen nieuwe Rood voor Rood-woningen worden gerealiseerd. Wat daar wél kan, is het inzetten van sloopmeters voor een woning elders – bijvoorbeeld aan de rand van Haaksbergen (kernrandzones). Dat heet ‘wandelend Rood voor Rood’.

Focus Architectuur kan je op weg helpen.

Als architect help ik je om precies uit te zoeken wat er op jouw locatie wél kan. Ik heb korte lijnen met o.a. de gemeente Haaksbergen, Hof van Twente, Hengelo, Enschede, ken goede partijen die mij hierbij ondersteunen (zoals een landschapsontwerper, agrarisch makelaar, bureaus die ruimtelijke onderbouwingen schrijven etc.) en ben goed op de hoogte van het lokale beleid. Je kunt bij mij terecht voor:

  • Onderzoek naar de mogelijkheden op jouw perceel
  • Begeleiding bij het voortraject en de vergunningaanvraag
  • Ontwerp van een woning die past bij jouw wensen én het bestemmingsplan
  • Volledige bouwbegeleiding van idee tot oplevering

Heb je plannen, ideeën of gewoon vragen? Neem gerust contact op. Ik denk met je mee en laat je zien wat er allemaal wél mogelijk is.

Neem contact hier contact op!